Ingrediëntenlijst

u

A

Aardappel  Aardappel zijn knollen, welke wij onder de groenten rekenen. Aardappel is een bron van koolhydraten en is hiermee een bron van energie voor een hond en kat. In tegenstelling tot een granen, bevatten graanvrije koolhydraatbronnen doorgaans een hoger gehalte aan ruwe celstof.

Aminozuren Aminozuren zijn organische verbindingen welke de bouwstenen vormen voor eiwitten. Ze geven de cellen structuur en zorgen voor transport en opslag in het lichaam. Daarnaast hebben ze invloed op de functies van de organen, pezen, klieren of aders en zijn essentieel bij wondgenezing of herstel.

Antioxidanten Antioxidanten is een verzamelnaam voor stoffen zoals de vitamines E en C, spoorelementen zoals seleen en bioactieve stoffen. Antioxidanten zijn reeds aanwezig in grondstoffen om ze goed te kunnen bewaren en worden aan diervoeders toegevoegd om de houdbaarheid te kunnen garanderen. Antioxidanten vangen vrije radicalen weg. Dit zorgt dat grondstoffen en eindproducten minder snel oxideren en hiermee de kwaliteit beter gewaarborgd blijft. Antioxidanten helpen ook de schade aan cellen en weefsel tegen te gaan en ondersteunen hiermee de gezondheid van een dier.

Appel De appel is rijk aan ruwe celstof en vezels en bevat een hoog gehalte aan pectine. Pectine is een fermenteerbare vezel, welke door darmbacteriën als voeding gebruikt wordt. Appel draagt dan ook bij aan de groei van de goede bacteriën in de darmen en hiermee wordt de darmgezondheid ondersteunt.

As As staat voor anorganische stof. Anorganische stoffen zijn belangrijk om het lichaam gezond te houden en bestaat uit mineralen en spoorelementen

B

Biergist Biergist is een gist dat gewonnen wordt bij de bierproductie. De gist zelf bevat geen alcohol meer, maar is rijk aan eiwitten en B-vitamines. Honden en katten vinden biergist erg lekker en door de grote hoeveelheid aan B-vitamines ondersteunt het de weerstand. 

Bietenpulp Bietenpulp wordt verkregen bij de winning van suiker uit suikerbieten. Bietenpulp is een bron van verteerbare en onverteerbare voedingsvezels. De onverteerbare voedingsvezels stimuleren de darmperistaltiek en hebben een positief effect op de verzadiging. Daarnaast zijn de onverteerbare voedingsvezels deels fermenteerbaar. De goede bacteriën in de darmen zijn in staat om fermenteerbare voedingsvezels af te breken, waardoor de groei van deze bacteriën gestimuleerd wordt. De groei van de positieve bacteriën en het stimuleren van de darmperistaltiek helpt de darmgezondheid te ondersteunen.

Bruine rijst Bruine rijst is de gehele rijstkorrel inclusief het vliesje. Bruine rijst is een bron van koolhydraten en hiermee een bron van energie voor een hond en kat. Bruine rijst heeft een hoger ruwe celstofgehalte in vergelijking met witte rijst, wat positief bijdraagt aan de darmmotiliteit.

C

Calcium Calcium is een mineraal welke essentieel is voor de opbouw van botten en tanden. Daarnaast ondersteunt het een goede werking van zenuwen en spieren, de bloedstolling en transport van andere mineralen in het lichaam. De belangrijkste bron van calcium in de Devotion zijn de dierlijke eiwitbronnen, welke rijk zijn aan calcium. Een opgroeiende hond heeft nog niet de mogelijkheid om de opname van calcium zelf te reguleren en is daarom gevoeliger voor een (te) hoog calciumgehalte in producten.

Celstof Celstof is een bestanddeel van de celwand van planten en wordt niet door het dier zelf, maar door bacteriën in de dikke darm deels vergist. Celstof helpt de darmwerking te stimuleren, door de darmwand te prikkelen met de aanwezige vezels in celstof.

Chondroïtine Chondroïtine en glucosamine zijn bouwstenen van kraakbeen. Ze ondersteunen de aanmaak van kraakbeen en gaan afbraak van kraakbeen tegen. Dit bevordert de soepelheid van gezonde gewrichten. 

Chelaten Chelaten zijn organische spoorelementen, mineralen die in zeer kleine hoeveelheden aanwezig dienen te zijn in de voeding van een dier om een goede groei en functie te bewerkstelligen. Wanneer een spoorelement gebonden is met een suiker of aminozuur, wordt het een chelaat genoemd. Door het vormen van een chelaat kan het spoorelement niet instabiel worden of van structuur veranderen, waardoor het beter opgenomen kan worden door het dier.

Cichoreiwortel De cichoreiplant is familie van de witlofplant. Cichoreiwortels zijn een bron van inuline, wat een bron van fructooligosaccharides (FOS) is en bevat de stof inuline (een prebioticum) , hier leven de goede bacteriën in de darm van. Tevens bevordert cichoreiwortel de afgifte van de spijsverteringssappen dat in brede zin de spijsvertering activeert en ondersteunt. Cichoreiwortel bevordert de vetafbraak, heeft een positieve invloed op het immuunsysteem en bevordert de weerstand.    

Cranberries Cranberries zijn rijk aan vitamine C en hebben een ondersteunend effect op de urinewegfunctie. Zo helpen cranberries het aandeel bacteriën in de urinewegen te verminderen.

E

Eend Eend is een dierlijke eiwit- en mineralenbron. Eend is rijk aan vitamine B1, B6, B12 en zink, daarnaast bevat het vitamine B2 en de mineralen ijzer, fosfor en selenium. Voor een uitgebalanceerd  aminozuurpatroon en de benodigde mineralen is een mix van dierlijke bijproducten het beste voor een hond en kat.

Ei Eipoeder is een bron van voedingsstoffen, zoals eiwitten, vetten, mineralen en vitamines en zeer licht verteerbaar. Eieren zijn rijk aan vitamine A, vitamine B12, vitamine D, vitamine B2 en foliumzuur en mineralen zoals fosfor, ijzer, seleen en zink. 

Eiwitten Eiwitten hebben een diversiteit aan functies, zoals het behoud van structuur, transport, chemische omzetting, communicatie en regulatie. Eiwitten zijn erg belangrijk voor de spieropbouw en zonder eiwitten zijn we niet in staat om enzymen te maken. Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren, die gedeeltelijk zelf door het lichaam gemaakt kunnen worden en deels vanuit de voeding aanwezig moeten zijn. Dierlijke ingrediënten zijn rijk aan eiwitten, evenals plantaardige eiwitbronnen zoals maïsgluten of erwteneiwit.

Erwten en erwteneiwitten Erwten is een peulvrucht, echter wordt onder groenten gerekend. De volledige erwt is rijk aan koolhydraten en bevat tevens relatief gezien een hoog gehalte aan eiwitten. In tegenstelling tot een dierlijk eiwit, bevat erwteneiwit een zeer gering gehalte aan mineralen. Hiermee draagt het, bij inzet in recepten, bij aan het verminderen van het gehalte aan mineralen.

F

Foliumzuur Foliumzuur is een in water oplosbaar vitamine uit het vitamine B-complex, en krijgt soms nog de oude benaming vitamine B11. Foliumzuur is nodig voor de groei en goede werking van het lichaam en voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Foliumzuur is ook belangrijk voor de vroege ontwikkeling van de foetus. Bij een tekort aan foliumzuur ontstaat bloedarmoede.

FOS FOS staat voor fructooligosacchariden en is een fermenteerbare voedingsvezel. FOS wordt gewonnen uit diverse wortelen en de FOS welke wij inzetten wordt gewonnen uit chichorei. In de dunne darm kan FOS niet opgenomen worden. De goede bacteriën in de dikke darm zijn echter wel in staat om FOS af te breken, waardoor de groei van deze bacteriën gestimuleerd wordt. FOS is dan ook een prebiotica, oftewel een voedingsbodem voor de goede bacteriën in de darmen. De groei van de positieve bacteriën helpt de darmgezondheid te ondersteunen.

Fosfor Fosfor is een mineraal dat samen met calcium stevigheid aan botten en tanden geeft. Fosfor speelt ook een rol bij de energiestofwisseling in het lichaam. Net als calcium is fosfor voornamelijk aanwezig in dierlijke eiwitbronnen. Fosfor in dierlijke eiwitbronnen is voor de hond en kat beter op te nemen, dan fosfor in plantaardige grondstoffen.

.

G

Gevogelte vet Gevogeltevet is een bron van energie en linolzuur. Het energiegehalte van vet is in vergelijking met eiwitten en koolhydraten het hoogste. Gevogeltevet zorgt niet alleen voor energie, het is ook een bron van vetzuren zoals linolzuur en draagt bij aan de smakelijkheid van een brokje. Linolzuur is een essentieel vetzuur, welke honden en katten nodig hebben voor bijvoorbeeld een goede huid- en vachtconditie.

Gerst In honden- en kattenvoeding wordt gerst ingezet als bron van koolhydraten en is hiermee een bron van energie voor een hond en kat. In een product waar een tarwe(gluten)vrije claim op gemaakt wordt, wordt doorgaans geen gerst ingezet.

Glucosamine Glucosamine en chondroïtine zijn bouwstenen van kraakbeen. Ze ondersteunen de aanmaak van kraakbeen en gaan afbraak van kraakbeen tegen. Dit bevordert de soepelheid van gezonde gewrichten. 

Groenlipmosselextract Groenlipmosselextract heeft een zeer krachtige ontstekingsremmende werking. Het is al werkzaam in een lage dosis. Groenlipmosselextract is erg effectief bij artritis en artrose en het herstelt de spieren na inspanning snel.

I

Inuline Inuline wordt gewonnen uit de wortelen van chicorei en bevat een hoog aandeel fructo-oligosacchariden (FOS). Inuline is een fermenteerbare voedingsvezel, in de dunne darm kan inuline niet opgenomen worden. De goede bacteriën in de dikke darm zijn echter wel in staat om inuline en FOS af te breken, waardoor de groei van deze bacteriën gestimuleerd wordt. Inuline is dan ook een prebiotica, oftewel een voedingsbodem voor de goede bacteriën in de darmen. De groei van de positieve bacteriën helpt de darmgezondheid te ondersteunen.

IJzer IJzer is een belangrijk bestanddeel van hemoglobine, wat een onderdeel is van rode bloedcellen. IJzer zorgt ervoor dat zuurstof getransporteerd kan worden door het lichaam, ondersteunt het immuunsysteem en draagt bij aan de energievoorziening.

J

Jodium Jodium speelt een rol bij de groei en stofwisseling, omdat het nodig is voor de vorming van schildklierhormonen. Daarnaast draagt het bij aan het goed functioneren van het zenuwstelsel en de energievoorziening.

Johannesbrood De peulen van de johannesbroodboom worden johannesbrood genoemd, welke zeer voedzaam zijn. Johannesbrood heeft tevens een positief effect hebben op het verteringsstelsel, waarbij het zorgt voor stevigere ontlasting.

K

Kalkoenvlees Kalkoen is een dierlijke eiwit- en mineralenbron  met een hoge acceptatie. Kalkoen is rijk aan vitamine B1, B6, B2, B12 en zink, daarnaast bevat het de mineralen ijzer, fosfor en selenium

Kip Kip is een dierlijke eiwit- en mineralenbron met een hoge acceptatie. Kip is rijk aan vitamine B1, B6, B12 en zink, daarnaast bevat het vitamine B2 en de mineralen ijzer, fosfor en selenium. 

Koper Koper is betrokken bij de pigmentatie van de huid, haar, bindweefsel- en botvorming. Tevens levert het een bijdrage aan een goede weerstand, de energievoorziening en zorgt het dat ijzer vastgelegd wordt in hemoglobine.

L

Lamsvlees Lam is een dierlijke eiwit- en mineralenbron,  is rijk aan vitamine B1, B2, B6, B12 en zink, daarnaast bevat het de mineralen ijzer, fosfor en selenium. 

L-Carnitine Carnitine is aanwezig in dierlijke ingrediënten en wordt in het lichaam zelf aangemaakt. Carnitine zorgt voor het transport van vetzuren in de lichaamscellen. Vetzuren worden in de lichaamscellen omgezet naar energie en zijn daarmee een belangrijke energieleverancier. Carnitine speelt dan ook een cruciale rol in de energieproductie van het lichaam, waarbij inzet van extra carnitine in de voeding het vetmetabolisme ondersteunt

Lecithine Lechitine is een bron van fosfolipiden en aan lecithine worden diverse positieve eigenschappen toegedicht. Zo heeft lecithine een ondersteunende functie bij de vertering van vetten.

Lijnzaad Lijnzaad is een bron van alfa-linoleenzuur, wat een omega-3 vetzuur is.

Luzerne Luzerne is een vlinderbloemige plant en een bron van plantaardige eiwitten en ruwe celstof.

M

Mais In honden- en kattenvoeding wordt de maïskorrel ingezet als bron van koolhydraten en is hiermee een bron van energie voor een hond en kat. Daarnaast bevat mais de mineralen ijzer, calcium, fosfor, kalium, magnesium, zink en de vitaminen B1, B2, B6, en vitamine E.

Mangaan Mangaan is nodig voor de vorming van botweefsel en is betrokken bij de stofwisseling van aminozuren, cholesterol en koolhydraten. Daarnaast draagt het bij aan de bescherming van oxidatieve stress en de energievoorziening.

Mannan-oligosachariden(MOS) MOS staat voor mannan-oligosacchariden, welke deel uitmaken van de celwand van gist. MOS is net als inuline een fermenteerbare voedingsvezel, in de dunne darm kan MOS niet opgenomen worden. De goede bacteriën in de dikke darm zijn echter wel in staat om MOS af te breken, waardoor de groei van deze bacteriën gestimuleerd wordt. MOS is dan ook een prebiotica, oftewel een voedingsbodem voor de goede bacteriën in de darmen. De groei van de positieve bacteriën helpt de darmgezondheid te ondersteunen.

Mineralen Mineralen zijn anorganische stoffen, die in kleine hoeveelheden voorkomen in eten en drinken. Mineralen zijn essentieel voor een goed functionerend lichaam als onderdeel van vele processen in het lichaam. Mineralen leveren echter geen energie voor een dier.

O

Omega-3 vetzuren Omega 3 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren, waarbij alfa-linoleenzuur, eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) de bekendste vetzuren zijn. Opgroeiende dieren hebben een hogere behoefte aan EPA en DHA, dan ze zelf aan kunnen maken. Hierdoor is extra inzet van EPA en DHA wenselijk. Voor volwassen dieren zijn omega-3 vetzuren niet essentieel. Extra inzet draagt echter wel bij aan een goede huid- en vachtconditie en wanneer ze in hoge gehaltes ingezet worden, kunnen ze ontstekingsreacties helpen verminderen. 

Omega-6 vetzuren Omega 6 vetzuren zijn eveneens meervoudig onverzadigde vetzuren waarbij vanaf, in tegenstelling tot omega 3 vetzuren de eerste dubbele binding vanaf de staart gekeken bij het zesde koolstofatoom is. Het bekendste omega-6 vetzuur is linolzuur, welke ook essentieel is voor honden en katten. Arachidonzuur, een ander omega-6 vetzuur, is ook voor katten essentieel. Omega-6 vetzuren dragen bij aan een goede huid- en vachtconditie en is essentieel voor een normale groei en ontwikkeling.

P

Peer De peer is een pitvrucht en rijk aan calcium, fosfor, vitamine A en magnesium. Het bevat ook veel voedingsvezels. 

R

Rijst In honden- en kattenvoeding wordt rijst ingezet als bron van koolhydraten en is hiermee een bron van energie voor een hond en kat. Daarnaast bevat rijst eiwitten, vitaminen en mineralen (zoals fosfor en kalium). Rijst bevordert de spijsvertering.

Ruw eiwit Het percentage van de totale hoeveelheid eiwitten in het desbetreffende product.

Ruw vet Het percentage van de totale hoeveelheid vetten in het desbetreffende product.

Ruwe as De ruwe as is de totale hoeveelheid mineralen in het voer. Doordat mineralen niet kunnen verbranden wordt de hoeveelheid ruwe as gemeten doormiddel van verbranding. Het voer wordt verbrand en wat overblijft is de hoeveelheid ruwe as (mineralen). 

Ruwe celstof Ruwe celstof zijn onoplosbare vezels, het geeft een percentage aan met de totale hoeveelheid ruwe celstof in een specifiek product.

S

Selenium Selenium of seleen is een spoorelement. Selenium beschermt rode bloedlichaampjes en cellen tegen beschadiging. Selenium zit in veel voedingsmiddelen, zowel dierlijke (vis en vlees) als in plantaardige producten. Selenium is ook belangrijk voor een goede werking van de schildklier.

Spoorelementen Er wordt een onderscheid gemaakt tussen mineralen en spoorelementen, wat te maken heeft met de hoeveelheid die het lichaam dagelijks nodig heeft om te functioneren. Mineralen heeft een dier doorgaans in grammen nodig en spoorelementen in micro- of milligrammen.

T

Tarwegluten Gluten zijn een groep eiwitten voorkomend in sommige granen. Plantaardige ingrediënten ingezet in de diervoeding bevatten doorgaans allemaal een bepaald gehalte aan eiwitten, alleen niet alle koolhydraatbronnen bevatten gluten. Zo bevat tarwe, spelt, gerst en rogge gluten, maar rijst en quinoa niet. Gluten worden onderverdeeld in twee groepen eiwitten (glutenines en gliadines), waarbij uitsluitend tarwesoorten de glutensoort (gliadines) bevat die een intolerantie op kan wekken. Honden kunnen reageren op tarwegluten, echter het percentage honden met een tarweglutenintolerantie/-allergie is zeer gering. Honden met een tarweglutenintolerantie/-allergie kunnen doorgaans wel andere glutenbevattende granen eten, zonder dat een (allergische) reactie optreedt

Taurine Taurine is als aminozuur een onderdeel van eiwit en komt in grote hoeveelheden in het lichaam voor. Honden kunnen zelf taurine in het lichaam maken van andere aminozuren, maar voor katten geldt dit niet. Taurine dient voor katten dan ook te allen tijden in het voer aanwezig te zijn! Taurine speelt een rol bij onder andere het cardiovasculaire systeem, de ontwikkeling en functie van spieren, de ogen en het centrale zenuwstelsel. Inzet van extra taurine in de voeding van honden en katten biedt een ondersteunende werking op de hartfunctie.

Tomaat De tomaat is rijk aan ruwe celstof en vezels en bevat een hoog gehalte aan lycopeen. Lycopeen is een natuurlijke antioxidant.Verder speelt het een positieve rol bij het onderhouden van het hart, bloedvaten en de bloeddruk.  

V

Vezels Vezels zijn belangrijke stoffen welke helpen bij het stimuleren van de spijsvertering. Daarnaast geven ze aan verzadigd gevoel na het eten. Vezels zijn voornamelijk afkomstig uit de celwanden van planten en alle vezels zijn dan ook afkomstig van plantaardig materiaal.  

Vet Vet is de grootste energieleverancier van het lichaam en een bron van vetzuren en vetoplosbare vitamines. Plantaardige vetten bevatten doorgaans veel vetzuren met een dubbele binding (zogenaamde onverzadigde vetzuren) en zijn op kamertemperatuur vaak vloeibaar. Dierlijke vetten bevatten doorgaans veel verzadigde vetzuren. Meervoudig onverzadigde vetzuren (zoals EPA en DHA) ondersteunen onder andere de huid- en vachtconditie en het immuunsysteem.

Vis Vis is een dierlijke eiwit- en mineralenbron. Voor een uitgebalanceerd aminozuurpatroon en de benodigde mineralen is een mix van dierlijke bijproducten het beste voor een hond en kat.

Vitamine A Vitamine A, ook wel bekend als retinol ondersteund het gezichtsvermogen, draagt bij aan gezonde botten, tanden, een gezonde huid en vacht (talgproductie). Daarnaast ondersteund het de synthese hormonen (voortplanting).

Vitamine B Er zijn in totaal acht verschillende B-vitamines: vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 en B12. Bijna alle B-vitamines dragen bij aan de energiehuishouding, maar elke B-vitamine heeft ook weer haar eigen unieke voordelen. B-vitamines komen in allerlei soorten voedingsproducten voor. Rijke bronnen zijn o.a. lever, zaden, noten, melkproducten en vis. 

Vitamine B12 kan een hond of kat bijvoorbeeld niet aanmaken, maar kan dit door vlees, vis, gevogelte, melk en eieren binnen krijgen. Vitamine B12 is noodzakelijk voor het aanmaken en herstellen van cellen en weefsels. 

De B vitamines hebben grote invloed op de energievoorziening van het lichaam van een hond en kat. Tekorten kunnen leiden tot spierzwakte, verminderde eetlust, vermoeidheid, problemen met het zenuwstelsel, bloedarmoede, huidproblemen en haaruitval.

Vitamine C Vitamine C is een antioxidant en speelt daarnaast een rol bij de vorming van bindweefsel en de opname van ijzer. Welbekend van vitamine C is dat het de weerstand ondersteunt.

Vitamine D3 Vitamine D is essentieel voor het op kunnen nemen van calcium in het lichaam. Het is daarom belangrijk voor de groei en behoud van stevige botten en tanden.

Vitamine E Vitamine E is een antioxidant en beschermt hierdoor cellen, de celwand, de bloedbaan en weefsel tegen oxidatie. Daarnaast speelt het een rol bij de regulatie van de stofwisseling in een cel.

Vocht Het percentage vocht wat zich in het product bevindt.

W

Wortels Wortels zijn rijk aan bètacaroteen, wat in het lichaam omgezet wordt naar vitamine A. Vitamine A vervult diverse functies in het lichaam en speelt bijvoorbeeld een rol bij het goed zien (in de schemering), de groei, de weerstand en het aanmaken van cellen.

Y

Yucca Yucca is afkomstig van de yucca schidigera plant en heeft een geur verminderend effect op zowel de geur van ontlasting als van winden. Yucca draagt tevens bij aan het activeren van de stofwisseling en biedt ondersteuning aan het immuunsysteem.

Z

Zalmolie Zalmolie is rijk aan meervoudig onverzadigde omega-3 vetzuren en bevat een hoog gehalte aan eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). EPA en DHA zijn essentiële vetzuren voor opgroeiende honden en katten. Aan EPA en DHA worden meerdere positieve effecten toegedicht. DHA ondersteunt bijvoorbeeld het leervermogen en zowel DHA als EPA ondersteunen de huid- en vachtconditie, het immuunsysteem, het tegengaan van ontstekingen en de hartfunctie.

Zeewier De zeewier welke we inzetten is een combinatie van meerdere groepen algen. Zeewier is rijk aan sporenelementen, mineralen (vitamine B1) en aminozuren.

Zink Zink speelt een rol bij de groei en vernieuwing van weefsel, omdat het benodigd is voor de opbouw van eiwitten. Het draagt ook bij aan de gezondheid van botten, haar en huid, en een goed geheugen. Zink speelt een rol bij de opbouw en afbraak van koolhydraten en is een onderdeel van het hormoon insuline. Het draagt daarnaast bij aan de vruchtbaarheid.

Zoete aardappel Zoete aardappel zijn knollen, welke wij onder de groenten rekenen. Zoete aardappel is een bron van koolhydraten en is hiermee een bron van energie voor een hond en kat. Zoete aardappel en aardappel is niet hetzelfde, ze zijn afkomstig uit een andere familie. In vergelijking met aardappel bevat de zoete aardappel inuline.

(+31) 6 28342778

Geopend op onderstaande tijdstippen

info@bevobrok.nl

Stuur vrijblijvend een mailtje